Šiek tiek apie brendį: trumpa istorija

Brendį gėrė ir senovės graikai, tačiau tuo metu šis gėrimas tik daug vėliau įgavo savo dabartinį pavadinimą. Iš pat pradžių brendis buvo naudojamas medicininiais tikslais, vėliau receptas buvo tobulinamas, ir galiausiai buvo sukurta tai, ką turime šiandien.

Tryliktame amžiuje brendis buvo tarsi atrastas iš naujo – galima sakyti, kad tik dėl to, jog nebuvo galima pergabenti didelio vyno kiekio. Grėsė milžiniški mokesčiai už vežamo vyno tūrio viršijimą, tad imtasi mažos gudrybės – vynas buvo pradėtas distiliuoti, tuomet buvo perpilamas į ąžuolo statines, ir gabenamas į tam tikras šalis. Nugabenus krovinį, vynas buvo skiedžiamas vandeniu, ir tokiu būdu buvo gaunamas didesnis vyno kiekis. Kelionių metu vynas ilgą laiką buvo laikomas statinėse, tad įgaudavo visiškai kitokį skonį. Galima sakyti, kad brendis buvo išgautas visiškai atsitiktinai – ir jo atsiradimo istorija susijusi su mokesčių vengimu.

Brendis labiausiai išpopuliarėjo XVII-XVIII amžiuje, kada buvo bandoma sukurti gėrimą, panašų į konjaką. Šiandieniniai brendžiai taip pat neretai lygiuojasi į konjaką, ir bandoma sukurti gėrimus, kurie kuo labiau primintų garsiuosius prancūziškus gėrimus. Šiandien brendis yra tikrai labai populiarus – šiuo gėrimu mėgaujamasi tikrai dažnai. Anglų filosofo Henry David Thoreau sentencija tikrai pralinksmintų šio gėrimo mėgėjus: „Žmogus paragavo brendžio ir prarado norą gerti vandenį. Bet argi mes galime jį kaltinti?“

Šiek tiek apie brendį

  • Žodžio „brendis“ reikšmė kilusi iš olandų kalbos. Tai reiškia „degintas vynas“. Brendis gali būti gaminamas destiliuojant vynuogių vyną arba fermentuojant vaisių sultis;
  • Teigiama, kad brendis nėra tinkamas naudoti kokteiliams. Kodėl? Tai – šiokia tokia nepagarba ilgai brandintam gėrimui. Gerdami kokteilį nepajusite šimtų aromatų ir jo tikrosios skonio galybės;
  • Dažnai klausiama, kokia užkanda geriausiai tiktų prie brendžio. Atsakymas paprastas ir aiškus – jokia. Brendį geriausia gerti gryną, arba su karšta kava;
  • Brendis – tai gėrimas, kuris savo sudėtyje neturi cholesterolio, angliavandenių ir riebalų. Kiti destiliuoti gėrimai sudėtyje taip pat jų neturi.

Taigi, mėgaudamiesi brendžiu visą dėmesį sutelkite į nuostabų gėrimo aromatą, ir mėgaukitės neskubėdami. Prireikė daug laiko, kad brendis atsidurtų jūsų taurėje, todėl gerkite mėgaudamiesi ir jauskite pagarbą šiam alkoholiniam gėrimui – brendis iš tiesų to vertas. Gal tai skamba kiek hiperbolizuotai, tačiau įsitikinsite, kad gerti brendį be užkandos ar kitų gėrimų palydos gali būti dar maloniau.

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *